[English] [Big5] [UTF-8]
Currently displaying UTF-8
張艾嘉  ♀
张艾嘉
Sylvia Chang Ai-Chia
Sylvia Cheung Ai-Ga,  Chang Ai-Cha,  Sylvia Channing
Cantonese: zoeng ngaai gaa   Mandarin: zhāng ài jiā
Born: July 21st, 1953





 
Filmography (1973-2018)
 
  導演 / Director
    舊夢不須記 / Once Upon a Time (1978)    
    最愛 / Passion (1986)    
    黃色故事 / The Game They Call Sex (1987)    
    莎莎嘉嘉站起來 / Sisters of the World Unite (1991)    
    夢醒時分 / Mary from Beijing (1992)    
    新同居時代 / The New Age of Living Together (1994)    
    少女小漁 / Siao Yu (1995)    
    今天不回家 / Tonight Nobody Goes Home (1996)    
    心動 / Tempting Heart (1999)    
    想飛 / Princess D (2002)    
    20:30:40 / 20:30:40 (2004)    
    一個好爸爸 / Run Papa Run (2008)    
    十加十 / 10+10 (2011)    
    念念 / Murmur of the Hearts (2015)    
  剪接 / Editor
    十加十 / 10+10 (2011)    
  策劃 / Planning
    終身大事 / The Juvenizer (1981)    
    搭錯車 / Papa, Can You Hear Me Sing? (1983)    
    海灘的一天 / That Day on the Beach (1983)    
    帶劍的小孩 / Kidnapped (1983)    
    台上台下 / Send in the Clowns (1983)    
    春秋茶室 / My Mother's Tea House (1990)    
  執行監製 / Executive Producer
    哥哥的情人 / Three Summers (1992)    
    海南雞飯 / Rice Rhapsody (2004)    
  出品人 / Presenter
    莎莎嘉嘉站起來 / Sisters of the World Unite (1991)    
  副導演 / Assistant Director
    哈哈笑 / Laugh In (1976)    
  監製 / Producer
    高粱地裡大麥熟 / The Story in Sorghum Field (1984)    
    莎莎嘉嘉站起來 / Sisters of the World Unite (1991)    
    美少年之戀 / Bishonen (1998)    
    華麗上班族 / Office (2015)    
    引爆點 / High Flash (2018)    
  故事 / Story
    阿郎的故事 / All About Ah Long (1989)    
    哥哥的情人 / Three Summers (1992)    
    20:30:40 / 20:30:40 (2004)    
  演員 / Actor (1973-2018)
    龍虎金剛 / The Tattooed Dragon (1973)    
    飛虎小霸王 / The Flying Tiger (1973)    
    十七十七十八 / Sweet Seventeen (1974)    
    小英雄大鬧唐人街 / Chinatown Capers (1974) ... / Sylva Lin Hsiu-Yin
    黃面老虎 / Yellow Faced Tiger (1974) ... / Sylvia Chu
    門裡門外 / The Story of Four Girls (1975)    
    香港超人大破摧花黨 / Hong Kong Superman (1975)    
    八百壯士 / Eight Hundred Heroes (1975) ... 李慈妮 / Tzu Ni [cameo]
    阿茂正傳 / Elmo Takes a Bride (1976) ... 孖 Q 女秘書 / Double Q's secretary
    跳躍的愛情 / Flowers Fluttering Everywhere (1976)    
    野鴿子的黃昏 / Wild Pigeons in the Evening (1976)    
    梅花 / Victory (1976)    
    落葉飄飄 / Deep Autumn Love (1976)    
    浪花 / Painted Waves of Love (1976)    
    溫暖在秋天 / Warmth in the Autumn (1976)    
    碧雲天 / Posterity and Perplexity (1976)    
    秋纏 / Golden Leaves (1976)    
    台北66 / Taipei 66 (1977)    
    青色山脈 / Green Mountains (1977)    
    愛的賊船 / A Pirate of Love (1977)    
    昨日匆匆 / Yesterday Dies Too Soon (1977)    
    閃亮的日子 / The Golden Age (1977) ... / Sun Xiao Mei
    風雨朝陽 / Feng Yu Zhao Yang (1977)    
    金玉良緣紅樓夢 / The Dream of the Red Chamber (1977) ... 林黛玉 / Lin Dai-Yu
    波斯夕陽情 / Mitra (1977)    
    鬼馬姑爺仔 / The Lady Killer (1977)    
    台北77 / Taipei 77 (1977)    
    說謊世界 / Con Artists (1978)    
    痲瘋女 / A Miracle of Leprosy (1979)    
    星語 / The Star (1979) ... / Lin Mei Yun
    山中傳奇 / Legend of the Mountain (1979) ... 依雲 / Yi Yun ('Cloud')
    瘋劫 / The Secret (1979) ... 連明 / Lin Ming
    天下一大笑 / The Funniest Movie (1980)    
    金枝玉葉 / Imperious Princess (1980) ... 昇平公主 / Princess Sheng Ping
    茉莉花 / Free or Die (1980)    
    血濺冷鷹堡 / Mission Over the Eagle Castle (1980)    
    大笑將軍 / The Funny General (1981)    
    終身大事 / The Juvenizer (1981)    
    我的爺爺 / My Grandfather (1981)    
    提防小妞 / No Way to a Girl (1982)    
    難兄難弟 / It Takes Two (1982) ... / Restaurant cleaner
    Z字特攻隊 / Z Men (1982) ... / Chien Huan
    光陰的故事 / In Out Time (1982)    
    血濺歸鄉路 / I Shall Return (1982)    
    最佳拍檔 / Aces Go Places (1982) ... 賀東施(差婆) / Superintendent Nancy Ho Tung Sze
    夜驚魂 / He Lives by Night (1982) ... Cissy / Cissy
    海灘的一天 / That Day on the Beach (1983) ... / Lin Jiali
    台上台下 / Send in the Clowns (1983) ... / Cheung Mei Hui
    1938大驚奇 / Big Surprise of 1938 (1983)    
    帶劍的小孩 / Kidnapped (1983) ... / Mrs Jow Jwa Feng
    最佳拍檔大顯神通 / Aces Go Places II (1983) ... 賀東施(差婆) / Supt. Nancy Ho
    高粱地裡大麥熟 / The Story in Sorghum Field (1984)    
    最佳拍檔女皇密令 / Aces Go Places - Our Man from Bond Street (1984) ... 賀東施(差婆) / Nancy Ho
    上海之夜 / Shanghai Blues (1984) ... 阿舒 / Skinny Bags
    大小不良 / Double Trouble (1984) ... / Yau Wing Chee
    夢斷情天 / Story of a Bride (1985)    
    最想念的季節 / My Favorite Season (1985) ... 劉香妹 / Liu Hsiang-Mei
    求愛反斗星 / Crazy Romance (1985) ... 嘉嘉 / Cheung Ka Ka
    強棒出擊 / Qiang Bang Chu Ji (1985)    
    最佳拍檔千里救差婆 / Aces Go Places IV (1986) ... 賀東施(差婆) / Inspector Nancy Ho
    最佳福星 / Lucky Stars Go Places (1986) ... 蚊滋 / Quito
    最愛 / Passion (1986) ... 白芸 / Wendy
    海上花 / Immortal Story (1986) ... / Chang Mei Ling
    七年之癢 / Seven Years Itch (1987) ... 張小妹 / Sylvia Chang
    酸甜 / Soursweet (1988) ... / Lily
    雞同鴨講 / Chicken and Duck Talk (1988) ... 阿娟 / Tammy
    褲甲天下 / King of Stanley Market (1988) ... 群 / Kwun
    八兩金 / Eight Taels of Gold (1989) ... / Odds-and-Ends / Jenny
    阿郎的故事 / All About Ah Long (1989) ... 波波 / Sylvia Poon Por-Por
    人在紐約 / Full Moon in New York (1990)    
    吉星拱照 / The Fun, the Luck and the Tycoon (1990) ... 洪良玉 / Hung Leung Yuk/Ah Yuk
    春秋茶室 / My Mother's Tea House (1990)    
    廟街皇后 / Queen of Temple Street (1990) ... 華姐 / Wah [title char]
    莎莎嘉嘉站起來 / Sisters of the World Unite (1991) ... 劉嘉嘉 / Sylvia Lau
    暴風少年 / A Rascal's Tale (1991)    
    豪門夜宴 / The Banquet (1991) ... 自己 / Herself
    雙龍會 / The Twin Dragons (1992) ... 公子、搏命之母 / Mrs Ma
    踢到寶 / Lucky Encounter (1992) ... 孕婦 / Pregnant woman at hospital
    新不了情 / C'est La Vie Mon Cheri (1993) ... 阿敏主治醫生 / Min's doctor [cameo]
    新同居時代 / The New Age of Living Together (1994) ... / Anna
    飲食男女 / Eat Drink Man Woman (1994) ... 梁錦榮 / Liang Jin-Rong
    我要活下去 / I Want to Go on Living (1995) ... 貝欣 / Booi Yan
    心動 / Tempting Heart (1999) ... Cheryl / Cheryl Shen Sheo Rou
    地久天長 / Forever and Ever (2001) ... 慧珍 / Mrs Tam Li Min-chun
    海南雞飯 / Rice Rhapsody (2004) ... 珍 / Jen Fan
    20:30:40 / 20:30:40 (2004) ... 莉莉 / Lily Shi
    吳清源 / The Go Master (2006) ... / Shu Wen
    乘著光影旅行 / Let the Wind Carry Me (2010)    
    觀音山 / Buddha Mountain (2010) ... 常月琴 / Chang Yueqin
    無涯:杜琪峰的電影世界 / Boundless (2013) ... / [Herself]
    山河故人 / Mountains May Depart (2015)    
    華麗上班族 / Office (2015) ... / Winnie Chang
    冲天 / The Rocking Sky (2015) ... / [Voice]
    分貝人生 / Shuttle Life (2017) ... / Li Jun
    地球最後的夜晚 / Long Day's Journey Into Night (2018) ... / Wildcat 's mother / Red-hair woman
  編劇 / Writer
    舊夢不須記 / Once Upon a Time (1978)    
    最愛 / Passion (1986)    
    莎莎嘉嘉站起來 / Sisters of the World Unite (1991)    
    夢醒時分 / Mary from Beijing (1992)    
    哥哥的情人 / Three Summers (1992)    
    新同居時代 / The New Age of Living Together (1994)    
    少女小漁 / Siao Yu (1995)    
    今天不回家 / Tonight Nobody Goes Home (1996)    
    心動 / Tempting Heart (1999)    
    想飛 / Princess D (2002)    
    20:30:40 / 20:30:40 (2004)    
    生日快樂 / Happy Birthday (2007)    
    一個好爸爸 / Run Papa Run (2008)    
    十加十 / 10+10 (2011)    
    念念 / Murmur of the Hearts (2015)    
    華麗上班族 / Office (2015)