[English] [Big5] [UTF-8]
Currently displaying UTF-8
甄子丹  ♂
Donnie Yen Ji-Dan
Pinyin: zhēn zi dān
Yen Chi-Tan,  Yan Chi-Tan,  Yen Chi-Ten,  Yin Sze-Dan,  Zhen Zi Dan





 
影視作品 / Filmography (1984-2021)
 
  動作指導 / Action Choreographer
    詠春 / Wing Chun (1994)    
    戰狼傳說 / Legend of the Wolf (1997)    
    殺殺人、跳跳舞 / Ballistic Kiss (1998)    
    十月圍城 / Bodyguards and Assassins (2009)    
  導演 / Director
    戰狼傳說 / Legend of the Wolf (1997)    
    殺殺人、跳跳舞 / Ballistic Kiss (1998)    
    新唐山大兄 / Shanghai Affairs (1998)    
    見習黑玫瑰 / Protege de la Rose Noire (2004)    
  動作設計 / Action Designer
    特警屠龍 / Tiger Cage (1988)    
    見習黑玫瑰 / Protege de la Rose Noire (2004)    
    武術 / Wu Xia (2011)    
  聯合導演 / Co-Director
    千機變 / The Twins Effect (2003)    
  執行監製 / Executive Producer
    龍虎門 / Dragon Tiger Gate (2006)    
  聯合出品人 / Co-Presenter
    大師兄 / Big Brother (2018)    
  動作導演 / Action Director
    亞洲警察之高壓線 / Asian Cop - High Voltage (1995)    
    新唐山大兄 / Shanghai Affairs (1998)    
    星月童話 / Moonlight Express (1999)    
    千機變 / The Twins Effect (2003)    
    殺破狼 / SPL (2005)    
    龍虎門 / Dragon Tiger Gate (2006)    
    導火線 / Flash Point (2007)    
    夜行俠陳真 / Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen (2010)    
    武術 / Wu Xia (2011)    
    關雲長 / The Lost Bladesman (2011)    
    3D急凍奇俠 / Iceman 3D (2013)    
    特殊身份 / Special ID (2013)    
    大鬧天宮 / The Monkey King (2014)    
    一個人的武林 / Kung Fu Jungle (2014)    
  副導演 / Assistant Director
    導火線 / Flash Point (2007)    
  監製 / Producer
    戰狼傳說 / Legend of the Wolf (1997)    
    殺殺人、跳跳舞 / Ballistic Kiss (1998)    
    導火線 / Flash Point (2007)    
    3D急凍奇俠 / Iceman 3D (2013)    
    特殊身份 / Special ID (2013)    
    九龍城寨 / Dragon City (2015)    
    追龍 / Chasing the Dragon (2017)    
    葉問外傳:張天志 / Master Z: Ip Man Legacy (2018)    
    大師兄 / Big Brother (2018)    
    葉問4 / Ip Man 4: The Finale (2019)    
    肥龍過江 / Enter the Fat Dragon (2020)    
    怒火 / Raging Fire (2021)    
  演員 / Actor (1984-2021)
    笑太極 / Drunken Tai Chi (1984) ... 陳村種 / Ching Do
    情逢敵手 / Mismatched Couples (1985) ... Eddie / Eddie
    特警屠龍 / Tiger Cage (1988) ... 泰利 / Terry
    刑警本色 / The Last Conflict (1988) ... / Dick Kwan
    皇家師姐IV直擊證人 / In the Line of Duty 4 (1989) ... Donny / Captain Donnie Yan
    洗黑錢 / Tiger Cage II (1990) ... 遊龍 / Dragon Yau
    魔唇劫 / The Holy Virgin Versus the Evil Dead (1991) ... 商劍飛教授 / Shiang Chin-Fei
    怒火威龍 / Crystal Hunt (1991) ... 志良 / Leung / Brett Chan
    黃飛鴻之二男兒當自強 / Once Upon a Time in China II (1992) ... 納蘭元述 / Commander Lan
    新龍門客棧 / Dragon Inn (1992) ... 曹少欽 / Eunuch TsaoSiu Yan
    獵豹行動 / Cheetah on Fire (1992) ... Ronald / Ronnie
    少年黃飛鴻之鐵馬騮 / Iron Monkey (1993) ... 黃麒英 / Wong Kei-Ying
    新流星蝴蝶劍 / Butterfly & Sword (1993) ... 葉翔 / Yip Cheung
    蘇乞兒 / Heroes Among Heroes (1993) ... 蘇乞兒 / Beggar So Chan
    詠春 / Wing Chun (1994) ... 梁博滔 / Leung Pok To
    馬戲小子 / Circus Kids (1994) ... 唐發 / Danton Lee
    賭聖2街頭賭聖 / The Saint of Gamblers (1995) ... 龍七 / Lone Seven
    亞洲警察之高壓線 / Asian Cop - High Voltage (1995) ... 蔣浩華 / Chiang Ho-Wa
    街頭殺手 / Iron Monkey 2 (1996) ... 鐵猴子 / Iron Monkey
    666魔鬼復活 / Satan Returns (1996) ... 巫鐵男 / Mo Ti Nam
    黑玫瑰義結金蘭 / Black Rose II (1997) ... 拳館館主 / Boxing School owner
    戰狼傳說 / Legend of the Wolf (1997) ... 馮文軒 / Fung Man Hin
    殺殺人、跳跳舞 / Ballistic Kiss (1998) ... Cat / Cat Lee
    新唐山大兄 / Shanghai Affairs (1998) ... 唐山 / Tong Shan
    黑色城市 / Black City (1999) ... 林丹 / Ozone
    英雄 / Hero (2002) ... 長空 / Sky
    緣起 / Cause - Birth of Hero (2002) ... / Himself
    贖金之王2:皇廷激戰 / Shanghai Knights (2003)    
    戀情告急 / Love On the Rocks (2004) ... Victor / Victor Tsui
    千機變II花都大戰 / The Twins Effect II (2004) ... 臥虎藏龍 / Crouching Tiger Hidden Dragon
    殺破狼 / SPL (2005) ... 馬軍 / Insp. Ma Kwan
    七劍 / Seven Swords (2005) ... 楚昭南 / Chu Zhaonan
    龍虎門 / Dragon Tiger Gate (2006) ... 王小龍 / Dragon Wong
    導火線 / Flash Point (2007) ... 馬軍 / Inspector Jun Ma
    葉問 / Ip Man (2008) ... 葉問 / Yip Man
    畫皮 / Painted Skin (2008) ... 龐勇 / Pang Yong
    江山美人 / An Empress and the Warriors (2008) ... 雪虎將軍 / General Muyong Xuehu
    建國大業 / The Founding of a Republic (2009) ... 田漢 / Tian Han
    十月圍城 / Bodyguards and Assassins (2009) ... 沈重陽 / Sum Chung-Yang / Shen Chong-Yang
    家有喜事2009 / All's Well Ends Well 2009 (2009) ... 甄不丹 / Wedding guest
    夜行俠陳真 / Legend of the Fist: The Return of Chen Zhen (2010) ... 陳真 / Chen Zhen/Qi Tian-Yuan
    葉問2 / Ip Man 2 (2010) ... 葉問 / Yip Man
    錦衣衛 / 14 Blades (2010) ... 青龍 / General Qinlong
    最強囍事 / All's Well Ends Well 2011 (2011) ... 鄭宇強 / Cheng Yu-Keung/Arnold Cheng
    武術 / Wu Xia (2011) ... 劉金喜/唐龍 / Liu Jin-Xi / Tang Long
    關雲長 / The Lost Bladesman (2011) ... 關雲長 / 關羽 / General Guan Yunchang
    八星報喜 / All's Well Ends Well 2012 (2012) ... 譚冠榮 / Tam Kun-wing/Carl
    特殊身份 / Special ID (2013) ... 陳子龍 / Chen Zi Long
    3D急凍奇俠 / Iceman 3D (2013) ... / He Ying
    Together在一起 / Together (2013) ... 陳國華 / Chen Guohua/Chan Kwok-wah/
    大鬧天宮 / The Monkey King (2014) ... 孫悟空 / Sun Wu Kong
    金雞SSS / Golden Chickensss (2014) ... / Yip Man
    一個人的武林 / Kung Fu Jungle (2014) ... / Hahou Mo
    葉問3 / Ip Man 3 (2015) ... 葉問 / Yip Man
    九龍城寨 / Dragon City (2015)    
    浮華宴 / An Inspector Calls (2015) ... 樂隊成員 / Band member
    臥虎藏龍:青冥寶劍 / Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny (2016) ... / Silent Wolf
    功守道 / On That Night... While We Dream (2017) ... / Master Yen
    追龍 / Chasing the Dragon (2017) ... 跛豪 / Crippled Ho
    冰封俠時空行者 / Iceman: The Time Traveler (2018)    
    大師兄 / Big Brother (2018) ... / Henry Chen
    葉問4 / Ip Man 4: The Finale (2019) ... 葉問 / Yip Man
    肥龍過江 / Enter the Fat Dragon (2020)    
    怒火 / Raging Fire (2021)    
  武術指導 / Martial Arts Director
    洗黑錢 / Tiger Cage II (1990)    
    666魔鬼復活 / Satan Returns (1996)    
  編劇 / Writer
    戰狼傳說 / Legend of the Wolf (1997)    
 
 
Biography
 
  The son of Madame Bow Sim Mark, Donnie began training in martial arts at age four. He also trained in tai chi, wushu and tae kwon do. After he began to study wushu in Asia, he was approached by Yuen Wo-Ping, and the rest is history.

He made his movie debut with Yuen in "Drunken Tai Chi" in 1984. The villainous role in "Once Upon a Time in China II" brought to him the nomination of the Best Supporting Actor Award in 1992. During that period he also participated in several TV series, including "The Fist of Fury" (1995) where he played Chen Zhen. Yen debuted as scriptwriter, director and producer of "Legend of the Wolf" in 1997.