[English] [Big5] [UTF-8]
Currently displaying UTF-8
劉青雲  ♂
刘青云
Lau Ching-Wan
Mandarin: liú qīng yún
Sean Lau,  Lau Ching-Wen





 
Filmography (1986-2020)
 
  演員 / Actor (1986-2020)
    聽不到的說話 / Silent Love (1986) ... 麥基 / Kelly Mak [intro]
    警察故事續集 / Police Story Part II (1988) ... C.I.D. / CID in restaurant
    我要逃亡 / Set Me Free! (1988)    
    難民營風暴 / Story of Nam (1989)    
    我要富貴 / My Dear Son (1989) ... 大傻 / Maddy
    鐵膽雄風 / Live Hard (1989)    
    孖仔孖心肝 / It Runs in the Family (1990)    
    越青 / The Roar of the Vietnamese (1991) ... 范文定 / Fan Wan Tin
    大時代 / The Greed of Man (1992) ... / Fong Chin-Pok
    快樂按摩女郎 / The Happy Massage Girls (1992)    
    女校風雲之邪教入侵 / Angel Hunter (1992) ... 周文杰 / Jack Chow Man Kit
    危險情人 / The Shootout (1992) ... 劉Sir / Insp. Liu
    八月鬱金香 / Tulips in August (1992)    
    七月十四 / Thou Shalt Not Swear (1993) ... 孔明德 / Chow's sidekick
    人生得意衰盡歡 / Pink Bomb (1993) ... 狄尼路 / Daniel
    水滸傳之英雄本色 / All Men Are Brothers - Blood of the Leopard (1993) ... 仇五 / Tso Wu
    香港也瘋狂 / Crazy Hong Kong (1993) ... John / John
    現代豪俠傳 / Executioners (1993) ... 阿德 / Tak
    新不了情 / C'est La Vie Mon Cheri (1993) ... 阿傑 / Kit
    昨夜長風 / Tears and Triumph (1994) ... 謝適文 / Xie Shi-Wen
    運財童子 / Beginner's Luck (1994) ... 大嘜 / Big Mac
    三個相愛的少年 / Oh! My Three Guys (1994) ... 程如海 / Ching Yu Hoi
    山雞變鳳凰 / Don't Shoot Me, I'm Just a Violinist! (1994) ... 莫紮實 / Mosart
    龍虎新風雲 / The Most Wanted (1994) ... 貓仔 / 何志勇 / Black Cat / Ho Chi Yung
    神探磨轆 / I Wanna Be Your Man!!! (1994) ... 陸志摩 / Liu Che-Mo
    拆彈專家寶貝炸彈 / Bomb Disposal Officer Baby Bomb (1994) ... Peter Chan / Peter Chan
    大富之家 / It's a Wonderful Life (1994) ... 效忠 / Hou Chung
    播種情人 / I've Got You, Babe!!! (1994) ... 炭頭 / Charcoal Lau
    喂,搵邊位? / Hello! Who Is It? (1994) ... 馬Sir / Officer Ma Fai
    正月十五之一生一世 / The Third Full Moon (1994) ... 孔明 / Insp. Lau
    股瘋 / Shanghai Fever (1994) ... 阿倫 / Alan Tam
    新英雄本色 / Return to a Better Tomorrow (1994) ... 大蝦 / Lobster Tsui
    醉生夢死的灣仔之虎 / The Tragic Fantasy - Tiger of Wanchai (1994) ... 大D / Dee
    記得香蕉成熟時II初戀情人 / Over the Rainbow, Under the Skirt (1994) ... 中年楊醒波(配音) / Narrator
    流氓醫生 / Mack the Knife (1995) ... 阿超 / Chiu
    不一樣的媽媽 / Mother of a Different Kind (1995) ... 劉 Sir / Supt Cheung Hung
    整蠱王 / Tricky Business (1995) ... 高慶 / Ko Hing
    歡樂時光 / Happy Hour (1995) ... 大狀莊珍 / Chong Tsang
    終身大事 / Once in a Life-Time (1995) ... 鄧技安 / Gei On
    無味神探 / Loving You (1995) ... 劉鎮海督察 / Insp. Lau Chun-Hoi
    追女仔95之綺夢 / Romantic Dream (1995) ... 孔志龍 / Hung Chi Lung
    山水有相逢 / The Golden Girls (1995) ... 秦淮 / Chun Wai
    海根 / Sea Root (1995) ... 水根 / Sea Root
    富貴人間 / The World of Treasure (1995) ... 瘋子雲 / Lion Dancer [cameo]
    新房客 / New Tenant (1995) ... Joe / Joe [cameo]
    呆佬拜壽 / Only Fools Fall in Love (1995) ... 招福 / Chiu Ford
    大三元 / Tri-Star (1996) ... 劉青發 / Lau Ching Faat
    衝鋒隊─怒火街頭 / Big Bullet (1996) ... 朱華標 / Sergeant Bill Chu
    摩登菩呢提 / Muto Bontie (1996) ... 林摘遲 / Lam Chak Chi / Kidnapper [2 roles]
    黑俠 / Black Mask (1996) ... 石頭 / Insp. Shek Wai Ho
    色情男女 / Viva Erotica (1996) ... 爾東陞 / Yi Dung Sing
    攝氏32度 / Beyond Hypothermia (1996) ... 朗 / Long
    十萬火急 / Lifeline (1997) ... 有水 - 老總 / Chief Yau Sui
    最後判決 / Final Justice (1997) ... 李神父 / Father Li Chi Ho
    一個字頭的誕生 / Too Many Ways To Be No. 1 (1997) ... 黃阿狗 / A Gau
    記得…香蕉成熟時3為妳鍾情 / Yesterday You, Yesterday Me (1997) ... 成年楊醒潻(旁白) / Yeung Shing Bo at 32 (Narrator)
    高度戒備 / Full Alert (1997) ... 包偉雄 / Insp. Baau Wai Hung
    對不起,多謝你 / My Dad Is a Jerk! (1997) ... 李立昌 / Li Lap Cheong
    夜半無人屍語時 / Step Into the Dark (1998) ... / Dr Care Kwan
    非常突然 / Expect the Unexpected (1998) ... 李森 / Sam
    真心英雄 / A Hero Never Dies (1998) ... 秋哥 / Martin
    暗花 / The Longest Nite (1998) ... 耀東 / Tony
    O記三合會檔案 / The H.K. Triad (1999)    
    目露凶光 / Victim (1999) ... 馬文信 / Manson Man
    再見阿郎 / Where a Good Man Goes (1999) ... 陳東郎(阿郎) / Michael Cheung
    暗戰 / Running Out of Time (1999) ... 何尚生 / Insp. Ho Sheung Sang
    與查理斯午餐 / Lunch with Charles (2001) ... 阿棠 / Tong
    絕世好Bra / La Brassiere (2001) ... 強尼 / Johnny
    暗戰2 / Running Out of Time 2 (2001) ... 何尚生 / Inspector Ho Shong-Sang
    嚦咕嚦咕新年財 / Fat Choi Spirit (2002) ... 青雲 / Mahjong Master
    我左眼見到鬼 / My Left Eye Sees Ghosts (2002) ... 王勁威 / Ken Wong /Sam Wong
    絕世好B / Mighty Baby (2002) ... Johnny / Johnny Hung
    黑俠 II / Black Mask II (2002) ... [粵語配音員] / Wolf [voice:Cantonese]
    愛在陽光下 / Love Under the Sun (2003)    
    黑白森林 / Colour of the Truth (2003) ... 七喜 / 7 Up
    戀上你的床 / Good Times, Bed Times (2003) ... 周永慶 / Magistrate Raymond
    1:99 電影行動 / 1:99 Shorts (2003) ... / 1)
    忘不了 / Lost in Time (2003) ... 大輝 / Hale
    鬼馬狂想曲 / Fantasia (2004) ... 社長 / Director
    七年很癢 / Itchy Heart (2004) ... 潘志文 / Poon Chi-Man
    絕世好賓 / Driving Miss Wealthy (2004) ... 馬利奧 / 陳志傑 / Mario
    身驕肉貴 / The Attractive One (2004) ... 黃興貴 / Hugo
    煎釀三寶 / Three of a Kind (2004) ... Frankie Yam / Frankie
    喜馬拉亞星 / Himalaya Singh (2005) ... 驚青舅父 / Panic
    我要成名 / My Name Is Fame (2006) ... 潘家輝 / Poon Kar Fai
    最愛女人購物狂 / The Shopaholics (2006) ... 李簡仁 / Dr Choosey Lee Kan-Yan
    寶葫蘆的秘密 / The Secret of the Magic Gourd (2007) ... 寶葫蘆 / [Voice]
    神探 / Mad Detective (2007) ... 陳桂彬 / Bun
    撲克王 / Poker King (2009) ... 卓一 / Uno Cheuk
    再生號 / Written By (2009) ... 湯有亮 / Tony Tong
    竊聽風雲 / Overheard (2009) ... 梁俊義 / Johnny Leung
    通緝犯 / Tung Chap Faan (2010)    
    竊聽風雲2 / Overheard 2 (2011) ... 羅敏生 / Ho Man-Sang /Manson Law
    奪命金 / Life Without Principle (2011) ... 三腳豹 / Three-Legged Panther
    消失的子彈 / The Bullet Vanishes (2012) ... 松東路 / Inspector Song Donglu
    大魔術師 / The Great Magician (2012) ... 雷大牛 / General Bully Lei
    追凶 / Fairy Tale Killer (2012) ... 王韋漢 / Inspector Wong Wai-han
    無涯:杜琪峰的電影世界 / Boundless (2013) ... / [Himself]
    掃毒 / The White Storm (2013) ... 馬昊天 / Ma Ho-Tin
    逃出生天 / Out of Inferno (2013) ... 大軍 / Mai Dajun/Mak Tai-kwan
    竊聽風雲3 / Overheard 3 (2014) ... / Luk Kam-Keung
    老家伙 / The Old Guy (2015)    
    消失的兇手 / The Vanished Murderer (2015) ... / Song Donglu
    三城記 / A Tale of Three Cities (2015) ... 房道龍 / Fang Daolong
    暴瘋語 / Insanity (2015) ... / Fan Kwok-Sang
    驚心破 / Heartfall Arises (2016) ... / Calvin Che
    危城 / Call of Heroes (2016) ... / Yang Kenan
    毒。誡 / Dealer/Healer (2017) ... 陳華 / Chen Hua
    廉政風雲 / Integrity (2019) ... 陳敬慈 / King Chan
    風林火山 / Sons of the Neon Night (2019)    
    神探大戰 / Cold Detective (2020)    
    明日戰記 / Warriors of Future (2020)    
    黑社會3:雨傘革命 / Election 3 (2020)    
 
 
Biography
 
 

A native of Sanshui, Guangdong, he joined the Artists Training Course of TVB in 1983 and began acting in TV dramas by year after. His role of Fit-Lo in TV series "Police Cadet" which granted him widely accepted by the audiences. He made his screen debut with "Silent Love" in 1986. He was nominated for the Best Actor Award of the Hong Kong Film Awards for "C'est la vie, mon cheri", "Thou Shalt Not Swear" and "Big Bullet". He was awarded the Best Actor by the Hong Kong Film Critics Society for his performance in "Full Alert".

From the DVD release of "Big Bullet".